SEIZOEN 2015-2016

1. SEPTEMBER 2015  -  BINTI !

Hun namen lijken wel afkomstig uit een van de vertelsels van duizend-en-één-nacht – Hadiel, Yasmin, Amina, Rana, Sherien en Fedia – toch zijn het geen sprookjesfiguren, wel jonge dames afkomstig uit Deinze.De Binti-zussen, waarvan de oudste Hadiel 29 is en de jongste Fedia 18, bezitten elk, naast een weelderige haardos en donkere, doordringende ogen, een pracht van een stem.Zij zijn samen opgegroeid met een passie voor muziekDrie jaar geleden besloten de zussen om hun stemmen te verenigen in Binti, een band met een naam die even Egyptisch klinkt als hun afkomst is. Binti betekent in het Arabisch ‘mijn dochter’ of ‘mijn meisje’ en refereert aan hun familieband.Hun muziek doet je zin krijgen om een zwierig jurkje of een bretellenbroek aan te trekken, een danspartner bij de arm te nemen en een pasje te placeren op een oude massief eiken vloer. Hun stijl is van uiteenlopende aard. In wat ze zingen volgen ze elk hun hart, wat hen tot een heel breed repertoire heeft gebracht, gaande van reggae, soul, jazz, close harmony en blues tot olijke pop.BINTI draait om stemmen en  creeert een eigen sound, verlegt steeds weerhaargrenzen en verfijnt langzamerhand . De instrumentale ondersteuning in hun muziek beperkt zich tot gitaarwerk en dwarsfluit, en die eenvoud siert, daarin zit ook hun sterkte. De donkere single My Sun My Moon is waaruit hun muziek groeit: gitaar en stemmen, ruw en eerlijk.

Zes stemmen .En….evenveel invloeden uit reggae, soul, jazz, close harmony en blues tot olijke pop. Maar ,één sound die men uit de duizend herkent !

2. OKTOBER  2015  -  FLAGEY

Young European String Camerata |“Y.E.S   CAMERATA”,    is een bruisend jong en professioneel strijkensemble opgericht door de Hasseltse violist Wim Ilsen. De 14 virtuoze én ambitieuze musici binnen dit ensemble, komen uit héél Europa en vormen een bijzonder gepassioneerde, dynamisch groep die Brussel als uitvalsbasis gebruikt. Hun debuut CDanno’13 werd door de pers uitermate positief onthaald en stond gedurende vier maanden in Klara’s top10.MUSICA et POETICA nodigtop deze MP-FLAGEYnocturne tevens twee solisten uit om -avondvullend -een muzikale strijd aan te gaan met Y.E.S. Camerata .Het betreft de  22-jarige Helmondse sopraan LAETITIA GERARDS, eerste laureate van het Prinses Christina Concours (april ‘13) en de nu reeds felbegeerde 25-jarige Roemeense hoboïste PANNA DEMETER . YES …..Opnieuw kennismaken met een nieuw beloftevol ensemble !

3. NOVEMBER  2015 –  LORENZO GATTO & JULIEN LIBEER

Twee talenten bundelen hun krachten.De jonge pianist Julien Libeer won in 2013 de Klara muziekprijs en wordt geprezen als een van de markante muzikanten van zijn generatie.Als protégé van de beroemde pianiste Maria João Pires staat hij de komende maanden op de planken van het de Londense Barbican Hall en het Concertgebouw Amsterdam.In 2014 start Libeer een samenwerking met dé Belgische violist van het moment Lorenzo Gatto.Gatto was een openbaring voor het grote publiek en de internationale recensenten toen hij de tweede prijs en de Publieksprijs wegkaapte op het Koningin Elisabethwedstrijd 2009.Virtuoos, vrijmoedig en uiterst lyrisch waren de complimenten van de vakpers.Samen vertolken ze enkel van Beethovens sonates voor piano en viool. Virtuositeit in het kwadraat !!

4. JANUARI 2016  -  BARTóK

Béla Bartók schopte tegen schenen. Iedereen erkende dat hij een genie buiten categorie was. Maar pers noch publiek spaarde de Hongaarse componist: concerten eindigden met gejoel, gesis en verwensingen.Wat deed hun bloed zo koken, waar waren ze zo bang voor? Bartók was een kleine, fragiele man, die zich het liefst van al terugtrok in de natuur. Tussen de grote oorlogen in vocht hij tegen teleurstellingen en depressies.Troost en eenvoud zocht hij in de muziek. Zijn enige opera Hertog Blauwbaards burcht herbergt vele geheimen. Wij schijnen in dit duistere kasteel ons licht op de fijnbesnaarde inborst van de baanbrekende virtuoos.BARTóK is een verhaal over de veerkracht van een geteisterde man. BARTóK is een reis van klassiek en modern naar een muzikale moedertaal. BARTóK is bovenal een ode aan de diepmenselijke honger naar vernieuwing.Muziektheatervoorstelling mét zandkunst   !Bijzonder !

Cast /Jolien Deley(cello), Carmien Michels (slam poetry), Max Greyson (slam poetry), Tim Coenen (drums, bas, gitaar en sound design) en Wide Vercnocke (live zandkunst).

5. FEBRUARI  2016  - DUO ANDALUZ

In 2013 besloten Stijn Konings (gitaar) en Nicolas Dupont (viool) het ‘Duo Andaluza’ te vormen.

Betrachting : het boeiende repertoire voor deze intieme, virtuoze bezetting met enthousiasme en passie tot het publiek te brengen, én om nieuwe arrangementen van bestaande muziek de wereld in te sturen..

Barokmuziek, classicistische, romantische of hedendaagse werken, alsook traditionele Spaanse, Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse volksmuziek passeren de revue van de MP-concertenreeks in februari 2016 .

6MAART  2016  -  MOSATRIO

Drie jonge musici, Alexandra Van Beveren (viool), Paul Stavridis (cello) en Bram de Vree (piano), vormen samen het Mosa Trio. De groepsnaam ontleenden ze aan de Latijnse naam voor de stad Maastricht, Mosa Trajectum, waar alle leden ook aan het conservatorium studeerden.Sinds de oprichting in 2010 heeft het pianotrio veel van zich laten horen in binnen- en buitenland Hoog tijd voor een bezoekje aan M&P !

Op het programma staan werken van een Beethoven , Sam Wamper (‘Portrait of Light’) en de briljante Shostakovich! Het trio werd eind december 2014 laureaat van de Supernova Classic-prijs van Radio Klara.