SEIZOEN 2013-2014

September 2013 – ANASTASIA KOZHUSHKO & NIKITA BORISOGLEBSKY

ANASTASIA KOZHUSHKO is jong (1988) en ze kan verschrikkelijk veel.Dat is het minste dat je van de in Gent wonende Oekraïense pianiste Anastasia Kozhushko kan zeggen. Ze vormt een muzikaal duo met de in Brussel wonende Russische violist Nikita Borisoglebsky.Violist NIKITA BORISOGLEBSKY, 27 jaar , bleef in België hangen in 2009, nadat hij als laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd indruk had gemaakt met zijn geraffineerde muzikaliteit en grote interpretatieve frisheid.De twee jonge leeuwen gooien zich op een romantisch repertoire van uiteenlopende strekking.

 

Oktober 2013 – DIMITRI ILLARIONOV

De gitaarvirtuoos en onvoorstelbaar grondig geleerd en ervaren jonge man ILLARIONOV, speelt met een overgave gitaar zoals echt zelden gezien!Men kent die typische flamencogitaristen waar het passionele drama van hun gezicht druipt of de bescheiden ogende klassieke gitaristen die bijna braaf op het podium zitten.Je kan Dimitri niet tussen of naast hen plaatsen, hij zou té fel opvallen door zijn houding die op zich al verraadt, net voor hij een nieuw stuk inzet, dat er iets te gebeuren staat dat je zal verplichten in de grootste stilte en gefixeerde aandacht te luisteren naar wat hij je via zijn gitaar gaat laten horen.Dimitri streelt, tokkelt tegen de kam , aait bijna op de arm van het instrument, klopt op de snaren zonder enig onaangenaam bijgeluid te produceren.Je hoort dus niet het verzetten van de rechterhand bij het nemen van andere posities, je hoort geen glijdende snaren, alleen zuiver spel met een ongekende variatierijke klankleur.Deze speelwijze zorgt voor een ongekende rijkdom aan muzikaliteit.

Het raakt en ontroert!

 

NOVEMBER 2013|      M&P-HAPPY  BIRTHDAY  EDITIONIN DE BIJLOKE , GENT

JANUARI 2014 – TRIO 42

TRIO42 is een nieuw Nederlands talentvol kamermuziekensemble.n de unieke combinatie van harp, viool en saxofoon geven de drie jonge en zeer talentvolle musici REMY VAN KESTEREN, MEREL VERCAMMEN en CHRISTIAAN VAN DER WEIJ de kamermuziek een nieuw en verfrissende impuls met samenspel waar de passie en het plezier vanaf spatten!

Remy wordt nationaal en internationaal als een groot talent gezien. Op vijftienjarige leeftijd debuteerde hij al in Carnegie Hall te New York en in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam. Deze zomer was hij young artists in residence bij de NJO Muziekzomer. Hij studeert voor zijn master in Parijs en Amsterdam.

Omdat er (nog) geen originele werken voor deze bezetting geschreven zijn, zoeken en arrangeren de musici alle muziek zelf.Dit maakt dat deze rising stars vanaf het begin diep bij de muziek betrokken zijn!

 

Februari 2014 – DIEPTEZUCHT

Een monoloog van CARMIEN MICHELS met muziek van TIJL PIRYNS. De man van Emma is op zakenreis. Als gebaar van barmhartigheid sluit ze vreemdelingen op in haar kelder. Een zwangere vrouw die in het station om een euro vraagt.Een Afghaanse man die in de supermarkt steeds weer naar haar omkijkt. Een oud koppel dat uit huis is gezet. Lange tijd loopt alles volgens Emma’s wensen. Maar zes mensen in een kelder is even gemakkelijk als veertig culturen in een grootstad. Als de situatie dreigt te ontsporen, moet Emma op zoek naar oplossingen.

 

Maart 2014 – AURORE DASESSE, STEPHANIE PROOT & BLAZ SNOJ

Exclusief voor dezeM&P -concertreeks werden drie jonge muzikale toptalenten aangezocht;  BLAZ SNOJ (fluit), AURORE DASSESSE (cello) en STEPHANIE PROOT (piano) De technische, niet te versmaden hoogstandjes van Francis Poulencs betoverende Fluitsonate (1957), de voor cello enpiano de meesterlijke Cellosonate van Frédéric Chopin (1810-1849) en enkelechopinesque pianoliteratuurverwarmen ons heel de concertavond ….

Het programma wordt besloten met Carl Maria von Webers Trio voor fluit, cello en piano. Vreemde instrumentencombinatie denkt u?  Weber dient u in het Trio meteen van antwoord.Topchefs zoals hij kunnen het zich niet alleen permitteren om unieke combinaties van smaken en kleuren te maken, maar zij verhogen daarmee tegelijkertijd het culinaire niveau. Elke instrumentalist treedt in dit trio ook aan als solist. Geanimeerde dialoog is dus verzekerd! Weber componeerde het werk in 1819, het jaar waarin hij ook Der Freischütz schreef, de weergaloze operadie hem zonder meer een sleutelrol in de muziekgeschiedenis opleverde.