SEIZOEN 2012-2013

programma MUSICA et POETICAseizoen 2012-2013

1.September ’12  THEATRUM AFFECTUUM

In september richtten we onze pijlen op 2Japanners , een Fransman en een Duitser in de bezetting van Theatrum Affectuum . De vier jonge en uiterst virtuoze muzikanten Andreas Böhlen (blokfluit), Ayako Matsunaga (barokviool), Pierre-Augustin Lay (barokcello) en Takashi Watanabe (klavecimbel) spitsen zich toe op 17de- en 18de-eeuwse barokrepertoire en benaderen dit op een zeer persoonlijke wijze.De muzikanten besteden uitvoerig aandacht aan historisch geïnspireerde improvisatie, waardoor hun concerten steevast unieke ervaringen zijn. Het ensemble benadert dan ook deze muziek op een andere manier dan de gebruikelijke conservatieve “partituur-cultuur” van het 20ste eeuw. Naast de geraffineerde versieringen ligt de focus eerder op composities en improvisaties van de musici zelf.

Geen wonder dat de pers wereldwijd lovende kritiek spuitover dit bijzonder gekleurd kwartet !

2.Oktober ‘12   LA FEMME BELGE

Vijf Antwerpse jongens en één Gentenaar die een ode brengen aan de Belgische vrouw in de beste traditie van de odebrengerij. Op viool, 3gitaren ,1 contrabas én met een machtige stem vooraan bezweren ze de geesten van Django, Satchmo en Brel.Hitsige gipsy swing, jazzy blues of zeemzoeterige ballads, een wereld die zowel zacht als sterk ritmisch uit de hoek komt.  La Femme Belge zet het naar haar hand. In hun eigen woorden: “Django trippin’ through America smokin’ marihuana from Chicago to Tijuana“.Sterk geworteld in swing jazz en manouche, doorspekt met echo’s van bossa nova en americana. Naast eigen songs en composities brengen ze ook werk van onder andere Django Reinhardt, Louis Armstrong en Clarence Williams.Live betekent La Femme Belge chaos en schoonheid, ze staan op het podium met een intensiteit die zelden gezien is, verbijsteren telkens hun publiek en maken van elk optreden een feest.

 

3.November ‘12  WINTERNOCTURNE MET YOSSIF IVANOV &MILOS POPOVIC| AMUZ

4. Januari ‘13    ‘Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe’

 “Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe” is de allereerste voorstelling van het nieuwe theatergezelschap ‘Hof van Eede’ vzw.De zussen Ans en Louise Van den Eede vertrokken vanuit de roman“Jacques le fatalist et son maître “van Denis Diderot, maar kwamen vooral uit bij de kwetsbaarheid van taal in een heerlijk wispelturig gesprek tussen een man en een vrouw “die dringend nog ergens heen moeten”.Op de scène zien we één man -Gregory Timmermans –  en één vrouw –Ans van den Eede -die het verhaal van ‘Jacques le fatalist en zijn meester’ van Denis Diderot willen vertellen.Ze weten niet meer waar het naartoe gaat.Ze weten niet of het vrijheid is die ze zoeken of een uitweg uit de situatie.Ze houden elkaar warm in hun gedeelde fantasie waarin alles gebeurt zoals het mag gebeuren

‘Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe ‘is een verbijsterend intelligente ode aan de heerlijkheid van het twijfelen. Daar kan geen epigonendiscussie tegenop.

 

5.Februari ‘13    AVANESYANTRIO

Julien Libeer is één van de meest markante muzikale Belgische persoonlijkheden van de jonge generatie.In 2010 kreeg hij van de Belgische muziekpers de titel ‘Musicus van het jaar’.Daar heeft zijn virtuoos spel mee te maken, maar ook zijn onconventionele benadering van de muziekgeschiedenis. Hij kan het bijna zo goed uitleggen als hij het kan spelen.Hij benadert de oude meesters alsof ze naast hem met hun artistieke problemen kampen. Julien Libeer is bijzonder dynamisch, heeft uitgesproken meningen, en deelt de concertavonden in  februari met de broers  Hrachya en Sevak Avanesyan .

Het Avanesyan pianotrio werd opgericht in 2010 .De Avanesyans en Julien Libeer, drie solisten wiens individuele carrières hen reeds naar prestigieuze zalen leidden, zoals de Londonse Wigmore Hall, de Casa da Musica in Lissabon of het Théâtre de la Ville in Parijs. Een schitterend getalenteerd jong ensemble !Rising stars zonder enige twijfel !

 

6. Maart ‘13  STROOPKOORTS

Een bos, een strop, een sprookje.Met vier instrumenten en een stem beginnen Kaat Haest & Craeghs Quartet te vertellen.Over een meisje met een huid zacht als antilopenleer en een jongen met het bloed van een jager. Met tekst van Peter Verhelst en muziek van Arnold, Britten en Moeran.Stroopkoorts. Een film zonder beeld. Een luisterboek – maar live.

 “Toen gebeurde het. Ze stonden oog in oog, de jongen met de messen en het meisje met het zachte lichaam.”

  •