SEIZOEN 2011-2012

programma MUSICA et POETICAseizoen 2011-2012

 1.September‘11    REBECCA STRADIOT

Sprookjes ….Zijn ze enkelvoor onzekinderen ?Welnee !Sprookjesdoenniet alleen wegdromen naar de tijd van toen, ze houden ons een spiegel voor.  Ze maken het kind in ons wakker.  Het kind dat in al te veel ‘grote mensen’ is ingedommeld.Tijdvoor ongekende sprookjes en verhalen, en verrassende versies van bekende sprookjes. Soms wekken ze binnenpretjes op, of gegniffel, dan weer een schaterlach … maar altijd weten ze een gevoelige snaar te raken.Tijdvoor verwondering, een glimlach … en herbronning.

2.Oktober ’11     AMYGDALA

De beschrijving van de medische term Amygdala mag dan wel complex zijn, de muziekvan het trio is dat allerminst.

Mantra is het resultaat van een zoektocht naar muziek waarin melodie en rust centraal staan.Tijdens dit concert wordt muziek van de Tunesische oudspeler Anouar Brahem verenigd met oude Indische mantra’s ,eigen jazzachtergrond van de musici, en zin voor jazz improvisatie.De duidelijke en herkenbare melodieën die de muziek van Anouar Brahem typeren, brengen de meestlyrische kant in de musici naar boven en zullen het publiek bezweren en meevoeren ineen reis vol oosterse jazzklanken.Daarnaast gaat Amygdala op zoek naar de diepere betekenis van de oeroude Indische mantra’s en het effect hiervan op de mens in een poging een balans te vinden tussen het rationele en het hart.

3.November ‘11       YOSSIF IVANOV en MILOS POPOVIC  - geannuleerd 

http://www.concerts-weinstadt.com/artistspageivanov.htm         http://milospopovic.com

4. Januari ’12   winternocturne metnieuwjaarsparels |JMA -orkest olv Ivo Venkov 

http://www.jmoa.be/orkest/jenm.php

5. Februari ‘12    MAGID EL BUSHRAen SIMON LINNE

Eennieuwe generatie boordevol vocaal talent staatte trappelen : Zo ook de jonge Soedanese contratenor Magid El-Bushradie na zijn bijkomende scholing in de Operastudio Vlaanderen (Gent) internationaal  hoge toppen scheert enals rising star optreedt in vele Europeseoperahuizen.Zijn delicate zangkunst betovert.Voor M&Pgaathij een intiem gesprek aan met de jonge luitist Simon Linné.Aan het einde van de 16de eeuw – een periode waarin de verstaanbaarheid van de tekst, de expressie en de dramatiek volop in de schijnwerpers kwamen te staan – bleek de luit een bijzonder geschikt instrument ter ondersteuning van het lied. Onder impuls van queen Elisabeth I floreerde in Engeland aan het begin van de 17de eeuw het genre van de luitliederen als nooit tevoren.De muziek vertolkt door ditgetalenteerd duo is een ware ontdekking !

http://www.magidelbushra.com/en 

6.Maart ‘12   SHEHERAZADE

Wie de verhalen leest in een vertaling rechtstreeks uit het Arabisch (door Richard Van leeuwen, 1993-1999) komt terecht in een wereld boordevol magie, toverkracht en erotiek maar ook in een ruwe, onverbloemde wereld die dan gewelddadig is (een dode meer of minder doet er niet toe), dan weer grappig, hilarisch. In deze verhalen zijn de hoofdrollen toebedeeld aan slaven en slavinnen, sultans en koningen, prinsen en prinsessen, bedoeïenen en kaliefen, djinns en ifriets, dichters en koopmannen, domoren en schelmen, jonge minnaars en vrome gelovigen en natuurlijk ook aan Allah. Sheherazade is de heldin uit de vertellingen van duizend-en-één-nacht.Ze is bijzonder intelligent, wijs en moedig. Ze redt niet alleen haar eigen leven maar ook dat van veel onschuldige maagden door nachten lang verhalen te vertellen.

 Een ode aan de kracht van het verhaal, een ode aan de listigheid van de vrouw. Wie houdt wie een spiegel voor? 

Laura Verlinden: rode draad (podium) -Dahlia Benamar & Moustafa   Benkerroum (video)   Four Aces Guitar Quartet (muziek) http://www.fouracesgq.com/nl/groep