SEIZOEN 2007-2008

 

Programma MUSICA et POETICAseizoen 2007 – 2008

I.September ‘07     ALFAMA strijkkwartet .  www.quatuoralfama.comDit jonge strijkerviertal met Elsa de Lacerda (viool),de Tjech Aleš Ulrich (viool), Renaat Ackaert (cello) en Sarah Charlier (altviool) gaat een symbiose aan met het volle, warme gitaarspel van Hugues Kolp. Hugues is één van de beste, jonge gitaristen van het moment. Hij weet als geen ander het jonge virtuoze strijkkwartet tot een hoog muzikaal-technisch niveau op te tillen.
Werken van o.a .Boccherinni, Mozart, De Brouwer en Debussy staan op het programma.

2.Oktober ‘07     “Adres onbekend, Erik Burke en Wim Stevens http://users.skynet.be/erik.burke/adresonbekend/intro.html Eisenstein is een Joodse Amerikaan van Duitse afkomst en Martin Schulze is een naar Duitsland teruggekeerde zakenman.Beidenrunnen een kunstgalerij in San Francisco in de historische aanloop naar WOII , 1932-1934.Inoktober wordt U ondergedompeld in debriefwisseling tussen deze twee vrienden en zakenpartners .
MaxHet spannend drama naar het boek “Adres onbekend “van Kathrine Kressmann (1903-1996)verscheurt door eenvoud en subtiliteit; theater met grote intensiteit vertolkt door topacteurs Erik Burke en Wim Stevens.

3.November ‘07    Trio ‘Santiago Cimadevilla ,Marcos di Paoloen Ananta Roosens’. 
Waar het hart spreekt, heerst opwinding. En waar opwinding heerst, broeit passie… muzikale en emotionele passie.
Het belooft een bijzondere avond te worden met de viool, bandoneon en gitaar van het trio ‘Santiago Cimadevilla (Buenos Aires), Marcos di Paolo (Argentinie) en Ananta Roosens’. Aanstormend talent dat nu al een eigen plek op de theaterpodia verdient.Zij brengen u een mix van de bekende Argentijnse tango en Argentijnse folklore. Die folklore verschilt heel erg in karakter van de tango. Terwijl folklore muziek is van het platteland, met bijbehorende danspasjes, wordt bij de tango vooral geïmproviseerd.In de folklore wordt vooral gezongen over het alledaagse, de ‘man en zijn land’ om vertier te brengen na de dagelijkse sleur. Tangoteksten gaan meestal over slecht afgelopen liefdes, vergane glorie en voorbije jeugd. Het is een poetische kijk op ons absurde en meedogenloze bestaan.
Laat u meeslepen door warme, Zuiderse klankkleuren die het hart sneller doen slaan.Een passionele ontmoeting die lang zal blijven nazinderen.

4.Januari ‘08    Pierre Anckaert trio http://www.myspace.com/pierreanckaerttrio
Dit trio brengt hedendaagse jazz met een overvloed aan klassieke en latin accenten. Het Pierre Anckaert Trio speelt jazz met veel Cubaanse invloeden, pittige motieven en aanstekelijke ritmes.”
Het repertoire omvat eigen moderne composities waar klassieke referenties nooit ver weg zijn. Denk aan Chick Corea en Clare Fisher, maar ook aan Maurice Ravel en Arnold Schönberg plus de latin feel van Gonzalo Rubalcaba en Papo Luca.Daarnaast serveert het trio avontuurlijke interpretaties van Cubaanse traditionals en andere standards.Pierre Anckaert kiest voor een trio als solide basis voor zijn composities, maar verrijkende uitstapjes met percussie of strijkers kunnen evenzeer.

 5.Februari ‘08    Kim Van Den Brempt en Elise Caluwaerts http://www.elisecaluwaerts.com klank en Verlaine’s woordgaan hand in hand…Met de overbekende‘Arriettes Oubliées’ opent hetliedrecital van de avond in onvergetelijke schoonheid.In Februari ‘08 bengen Elise Caluwaerts(sopraan ) en Kim Van Den Brempt (piano) een erg gracieus liedrecital van ‘Groupes des Six’.Melodieen met af en toe een tikkeltje humor,gaande van Poulenc tot Satie in alle soberheid ; zonder complexiteitDebussy’s klank en Verlaine’s woordgaan hand in hand…Met de overbekende‘Arriettes Oubliées’ opent hetliedrecital van de avond in onvergetelijke schoonheid.
Debussy’s

6.Maart ‘08     Pianotrio Spirale http://www.spiralepianotrio.com is voor componisten een laboratorium van klankproductie en klankexpressie .De warme klankkleur van cello, piano & viool heeft componisten altijd geïnspireerd tot het schrijven van ingenieuze muziekstukken.Van kamermuzikanten wordt het uiterste verwacht : instrumentale beheersing, stijlbegrip, analytisch vermogen en luisterbereidheid.De vernuftige composities eigen aan kamermuziek vragen van de musici een hoge graad van virtuositeit.Vereisten die het Pianotrio Spirale ontegensprekelijk bezit.
Het trio bestaat uit drie jonge musici van vier verschillende nationaliteiten:de Roemeense pianiste Monica Florescu, de Armeens-Russische violist Arman Simonyan en de Russisch-Cubaanse cellist Mackim Fernandez Samodaiev.

KamermuziekHet internationale trio kreeg onlangs van Philippe Herreweghe en De Filharmonie van Vlaanderen de titel “Jong Talent” toebedeeld.Ze traden op in het Paleis voor Schone Kunsten en het Flagey te Brussel, de Bijloke in Gent, het National Center of Arts in Mexico City, e.a.