SEIZOEN 2006-2007

 

Programma MUSICA et POETICAseizoen 2006 – 2007
1.September    pianist Phillippe Ivanov   

In september steken we van wal met een stevigpianomuziek gebracht door Philippe Ivanov. Een wonderkind is misschien wat overdreven, maar een begaafd talent mogen we de jeugdige pianist (17 jaar) zeker noemen“.Op eigen verzoek speelt Phillippe werken van Liszt, Prokoviev, Debussy en Mozart .
De bijdrage van Ivanov aan de Mozart ’s verjaardag zal menig wenkbrauwen doen fronsen; Hij lijkt zijn vingers af te likken bij zoveel pianistiek kantwerk.Ivanov’sparelend toucher is een lust voor het oor… Bereid U voor op sublieme en verfrissende vertolking van prachtige pianolitteratuur!
Pianowerk van Listz, Debussy en Prokovief; muzikale pareltjes voor piano uit de begin 18e tot 20 eeuw.
In

2.Oktoberwoordvoorstelling Erik Burke
“Vertederdingenhttp://www.vertederdingen.be
” Een reiziger maakt voor u zijn koffers open en laat dierbare voorwerpen hun verhaal vertellen. Een geestig maar ook vertederend verhaal van mensen… én dingen !

3. December WINTERNOCTURNE ARANIS
ARANISwww.aranis.be
ARANIS is een jong, eigentijds & grensverleggend septet. Dit ensemble hanteert een nieuw soort muzikale energie, waarbij de violen, fluit, gitaar, piano en accordeon zich verstrengelen tot een intrigerend klanktapijt. ARANISdialogeert met de wereld van Bach, Cage en sudden music. En achterliggende klankkleuren waar ook Michael Nyman en Wim Mertens hun muzikale aquarellen mee schilderen.
ARANISslingert je heen en weer tussen de finesse van een klassiek concert en de opwinding van een rockconcert, tussen sierlijke kamermuziek en gejaagde energie. …Jan Marmenout, een van de meest veelzijdige etnische muzikanten die er te vinden is, is gastspeler.  Muziek in al zijn nopjes in Lint ,  Alfacam.

4.Januari ‘07    trio Horta  
Hetwww.triohorta.com
klaviertrio Horta met He Zhu (piano), Audrey Gallez (viool) en Olivier Vanderschaeghe (cello)] ontstond in het jaar 2001 in de schoot van het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Na de wereldcreatie van “Mémoire III et ∞” van Jean Gyselynck beslisten 3 muzikanten om samen verder het repertoire voor klaviertrio te ontdekken.
In hetprogrammabiedt “Trio Horta” hun visitekaartje aan .Het draait rond twee hoofdschotels:
Het hoogromantische Pianotrio nr. 2 van J. Brahms en het Pianotrio van M. Ravel, een impressionistisch werk met Oosterse invloeden.
Als voorgerecht krijgt u het Andante van E. Grieg voorgeschoteld en als toetje is er het Pianotrio van F. Martin, gebaseerd op Ierse melodieën.

5. Februari ‘07     HAMSA   
Inhttp://www.myspace.com/elisecaluwaerts
Andalusië slaagden het Jodendom, Christendom en de Islam er acht eeuwen lang in harmonieus naast en met elkaar te leven. Uit die innige band groeide een adembenemende muziekcultuur: romances in Sefardische traditie,cantigas de Santa Maria van het Christelijke repertoire en Arabo-Andalusische gezangen in Islamitische context.Een mirakel eigenlijk, want deze muziek werd gemaakt in de periode, tussen de intocht van de moslims in Spanje in 711 en de uittocht in 1492.
Emir Boabdil overhandigde dat jaar de sleutels van het Alhambra in Granada aan het katholieke vorstenpaar Ferdinand en Isabella. Bevolkingsgroepen die al acht eeuwen in Andalusië woonden, moesten plots weg.Met haar hele heldere sopraanstem brengt Elise Caluwaerts -joodse langs moeders zijde- een repertoire gebaseerd op de Christelijke, Joodse en Islamitische tradities. Hamsa, de naam van het optredend ensemble, betekent ‘vijf’ in het Arabisch en Hebreeuws. De muzikanten, Joods, Arabisch en Christen, spelen deze muziek vanuit hun verschillende invloeden.
 De liederen worden afwisselend gezongen in de streektaal van Kabylië (Algerije), het Galicisch,  Arabisch, Occitaans, Armeens en Perzisch; Begeleid op luit met impressionistische toets , ud (Hilal Zaher-Israel)kanun (Bassem Al Khouri-Syrie), percussie (Giori Politi -Israel) en contrabas (Brice Soniano -Frankrijk).

6. Maart ‘07   Kryptos strijkkwartet & Jan Bollen  
InAan de zijde van het Kryptos Quartet zal woordkunstenaar Jan Bollenvoor het eerst ‘zijn ding’ mogen doen in onze foyer. ‘Hij brengt verrassende literatuurkeuzes.Muziek van Sibellius en Webern voor strijkers – paralel woordvoordracht uit deze periode door Jan Bollen.http://www.kryptosquartet.be/chooseLanguage.html
In de lente 2007 trekken we een nieuw blik fris talent open. De kunstzinnige , expressieve woordkunstenaar Jan Bollen treedt Het Kryptos Quartet bij.Het strijkkwartet Kryptos Quartet werd opgericht in januari 2002. De naam ‘Kryptos’ verwijst naar de zoektocht, naar het onthullen van het ‘verborgene’ achter de partituur. Kort na zijn oprichting slaagt het Kryptos Quartet er al in de eerste prijs te behalen op de Auditiedag voor Klassieke Ensembles en Solisten die door Forte werd georganiseerd. Een mooie aanzet om de doelstelling van het ensemble kracht bij te zetten: een eigen identiteit naar buiten brengen met een optimale kwaliteit van uitvoering en interpretatie van een steeds breder wordend repertorium. Dit reikt van klassiek tot hedendaags, met een bijzondere aandacht voor minder gekend werk van bekende componisten en Belgische hedendaagse componisten.